4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα F1: Επιστροφή Σουμάχερ

Σαν να μην πέρασε μια μέρα από το τέλος της σεζόν του 2006, όταν ο Μίκαελ Σουμάχερ είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του, ο Κάιζερ επιστρέφει στις πίστες της F1.

ΟI απόψεις διίστανται, αλλά η αλήθεια είναι ότι λίγοι υποστηρίζουν πως ο Γερμανός επτά φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής δε θα τα καταφέρει εξίσου καλά με πρώτα. ¶λλωστε, αν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη επιστροφή, δεν είναι άλλος από αυτόν. Ακόμα και στα 41. Επιπλέον, έχουμε δει στο παρελθόν comeback που έχουν στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, δηλαδή με κατάκτηση τίτλων. Και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του Σουμάχερ. Το αν θα τα καταφέρει μένει να διαπιστωθεί. Εν αναμονή της επιστροφής του πίσω από το τιμόνι ενός μονοθεσίου F1 (10/2), ο Γερμανός διεξήγαγε ένα τριήμερο τεστ με μονοθέσιο GP2 στη Χερέθ και κινήθηκε μόλις 4/10 του δευτερολέπτου πιο αργά από το απόλυτο ρεκόρ της ισπανικής πίστας, ενώ ο αυχένας του αντεπεξήλθε στην περίσταση χωρίς προβλήματα. Θα καταφέρει, λοιπόν, ο Σουμάχερ να πραγματοποιήσει επιστροφή ανάλογη εκείνης του Νίκι Λάουντα ή μήπως θα απογοητεύσει σαν τον ¶λαν Τζόουνς; Ιδού το ιστορικό ανάλογων εγχειρημάτων που έχουν πραγματοποιήσει στο παρελθόν Παγκόσμιοι Πρωταθλητές της F1._ Φ. Λ.

Νίκι Λάουντα
Διάσημος για την άμεση επιστροφή του στους αγώνες έπειτα από το παραλίγο θανατηφόρο ατύχημά του στο Νίρμπουργκρινγκ το 1976, ο Λάουντα αγωνιζόταν για την Brabham το 1979, όταν στις ελεύθερες δοκιμές του GP Καναδά ενημέρωσε τον Mπέρνι Έκλεστοουν ότι είχε χάσει το ενδιαφέρον του για τους αγώνες, και αποχώρησε επιτόπου, σε ηλικία 30 ετών. Η ανάγκη για χρήματα τον έκανε να επιστρέψει στις πίστες το 1982 με τη McLaren και, μόλις στον τρίτο αγώνα του, βρέθηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου! Το 1984 κατάφερε να κατακτήσει τον τρίτο παγκόσμιο τίτλο του έπειτα από συναρπαστική μονομαχία με τον νεαρό τότε Αλέν Προστ, τον οποίο όμως δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί την επόμενη χρονιά. Αποφάσισε να κρεμάσει το κράνος του για τα καλά στο τέλος της σεζόν του 1985.

¶λαν Τζόουνς
Ο Αυστραλός πρωταθλητής του 1980 αποφάσισε να εγκαταλείψει την ενεργό δράση στο τέλος της επόμενης σεζόν, σε ηλικία 35 ετών. Ωστόσο, επέστρεψε για έναν αγώνα το 1983 με την Arrows, η οποία προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο να προσελκύσει σπόνσορες. Το 1985 ο Καρλ Χάας, o οποίος εισήλθε στην F1 με χρήματα της Beatrice και μονοθέσιο της Lola, έκανε μια γενναιόδωρη προσφορά στον Τζόουνς, και ο Αυστραλός δεν αρνήθηκε. Συμμετείχε σε τρία GP το 1985 και ολόκληρη τη σεζόν του 1986, ωστόσο το μονοθέσιο ήταν αργό και αναξιόπιστο, ενώ ο ίδιος αποτελούσε μια υπέρβαρη σκιά του καλού εαυτού του. Αποχώρησε για τα καλά από την F1 στο τέλος του 1986.

Αλέν Προστ
Το 1991 ο Προστ είχε δημιουργήσει μια αφόρητη κατάσταση εντός της Ferrari... Αποκαλούσε το μονοθέσιό της «φορτηγό», τους Ιταλούς δημοσιογράφους νεκροθάφτες και είχε αναγκάσει τους μηχανικούς να μιλούν μόνο γαλλικά... Η Scuderia αποφάσισε να βάλει ένα τέλος στην κατάσταση, απολύοντάς τον έναν αγώνα πριν από την ολοκλήρωση της σεζόν. Ωστόσο, το συμβόλαιό του ίσχυε για ακόμα ένα χρόνο. Για να εισπράξει τις προβλεπόμενες απολαβές του, δεν αγωνίστηκε το 1992, αλλά εξασφάλισε συμβόλαιο με τη Williams για το 1993. Η τελευταία ήταν ασυναγώνιστη τότε, και ο Προστ όδευσε ανενόχλητος προς τον τέταρτο τίτλο του, για να αποχωρήσει οριστικά από την F1, καθώς η ομάδα αποφάσισε να προσλάβει τον ¶ιρτον Σένα για το 1994. Ο Γάλλος διεξήγαγε δοκιμές με την -αρκετά αργή- McLaren, και προτίμησε να μην αγωνιστεί.

Νάιτζελ Μάνσελ
Το 1990 ο Μάνσελ ήταν έτοιμος να τα παρατήσει σε ηλικία 37 ετών και χωρίς να έχει στεφθεί πρωταθλητής, ωστόσο ο Φρανκ Γουίλιαμς τον έπεισε να επιστρέψει στην ομάδα του. Κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1992, εντούτοις ο Αλέν Προστ είχε ήδη υπογράψει με τη Williams για το 1993 και ο Mάνσελ ζητούσε υπερβολικά πολλά χρήματα. Συνεπώς, αναγκάστηκε να αναχωρήσει για τις ΗΠΑ (IndyCar) εκείνη τη χρονιά, αφήνοντας την F1 πίσω του. Το 1994 η Williams τον κάλεσε να καλύψει το κενό του αδικοχαμένου ¶ιρτον Σένα σε τέσσερις αγώνες και ο Μάνσελ στέφθηκε νικητής στο φινάλε της σεζόν. Υπέγραψε συμβόλαιο με τη McLaren για το 1995 και αμείφθηκε αδρά για να συμμετάσχει σε μόνο δύο αγώνες, αφού αρχικά, όντας υπέρβαρος, δε χωρούσε στο κόκπιτ και στη συνέχεια έγινε προφανές ότι δεν ήταν πια αρκετά γρήγορος, έχοντας άλλωστε υποστεί και ένα σφοδρό ατύχημα στις ΗΠΑ...

Ζακ Βιλνέβ
Ο Καναδός πρωταθλητής του 1997 προσχώρησε το 1999 στην BAR, την ομάδα που δημιούργησε ο μάνατζέρ του, Κρεγκ Πόλοκ. Το 2003 ο Ντέιβιντ Ρίτσαρντς ανέλαβε τη διοίκηση της BAR και, μην εγκρίνοντας τις υπέρογκες απολαβές του Βιλνέβ, τον αντικατέστησε στο τελευταίο GP της σεζόν. Ο Καναδός βρέθηκε χωρίς μέλλον στην F1, μέχρι το φθινόπωρο του 2004, οπότε η Renault τον κάλεσε να αντικαταστήσει τον απολυμένο Γιάρνο Τρούλι στα τρία τελευταία GP της σεζόν. Παρά την υστέρησή του σε ταχύτητα, ο Βιλνέβ εξασφάλισε διετές συμβόλαιο με τη Sauber. Εντούτοις, η ομάδα πουλήθηκε στην BMW τον Ιούνιο του 2005 και, παρά το ότι ο Βιλνέβ διατήρησε τη θέση του, αντικαταστάθηκε στα 2/3 της σεζόν του 2006. Η καριέρα του στην F1 έληξε εκεί, ωστόσο προσπαθεί ακόμη να βρει θέση στο grid του 2010, σε ηλικία 38 ετών.

Αξιοσημείωτα
- ¶λλος ένας οδηγός που επιστρέφει στους αγώνες φέτος (με τη Sauber) είναι ο 39χρονος Πέντρο ντε λα Ρόσα, ο οποίος έκανε την τελευταία πλήρη σεζόν του το 2002, αν και συμμετείχε σε GP τελευταία φορά το 2006, αντικαθιστώντας στη McLaren τον Χουάν Πάμπλο Μοντόγια για το δεύτερο μισό της σεζόν.
- Οι οδηγοί της Ferrari Φερνάντο Αλόνσο και Φελίπε Μάσα, έπειτα από την πρώτη τους αγωνιστική σεζόν, είχαν έκαστος από ένα μονοετές διάλειμμα, εκτελώντας χρέη δοκιμαστή, στη Renault το 2002 και στη Ferrari το 2003, αντίστοιχα.
- To ρεκόρ για το μεγαλύτερο μεσοδιάστημα μεταξύ δύο συμμετοχών του στην F1 κατέχει ο Ολλανδός Γιαν Λάμερς, ο οποίος αποχώρησε το 1982 και επέστρεψε το 1992, 3.745 ημέρες αργότερα!